Petra Korent: Dobrodošla nazaj v raju

22. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

 

Petra Korent: Dobrodošla nazaj v raju

(18. 2. 2021 – 8. 4. 2021) 

Razstava Petre Korent Dobrodošla nazaj v raju hkrati napoveduje prihod 22. izdaje Feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, za katerega je avtorica oblikovala grafično podobo, ter odpira vrata letošnje razstavljalne sezone v Galeriji Nočna izložba Pešak. Začetek leta bo torej v znamenju razigranosti, pozitivne energije in Rdečih zor.

Risba oziroma risbe, ki jih gledamo skozi okna galerije, prikazujejo interier, čeprav bi lahko zaradi prevladujoče zelene barve prizorišče interpretirali tudi kot travnik. Za avtorico so značilni avtoportreti, postavljeni v vsakdanje situacije ob različnih predmetih, ki imajo zanjo določen simbolni pomen. Risarski slog Petre Korent je zaznamovan z živimi barvami, ploskovitostjo ter razigranimi humornimi prizori iz njenega vsakdana v katerih praviloma nastopajo goli liki. Dobro zaživi tudi v tehniki kolaža, katero je izbrala za tokratno razstavo.

Raj, interpretiran kot domači interier, je avtoričin osebni raj, saj z naslovom nagovarja sebe. Hkrati pomislimo na naš vsakdan. Sočasna fantastičnost in barvitost na eni ter zavezanost realizmu v detajlih na drugi strani, govorita o ljubezni do življenja, ki jo zaznamujeta svoboda in sproščenost. Ti sta izraženi skozi njen lik in predmete, ki jo obdajajo v svetu njene ustvarjalnosti.

Kustosinja: Anabel Černohorski
Foto arhiv: Božo Rakočević
Produkcija: Galerija Nočna izložba Peška, KUD Mreža
Koprodukcija: Rdeče Zore, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo