Qëndresë Deda: Kaj počnejo besede?

 

Qëndresë Deda: Kaj počnejo besede?

(3. 3. 2018 – )

Vljudno vabljene_i na odprtje razstave in ogled otvoritvenega performansa umetnice Qëndresë Deda z naslovom Kaj počnejo besede?, ki bo v soboto, 3. 3., ob 19.30, pred Galerijo Nočna izloba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana. Razstava in performans sta del 19. Mednarodnem feminističnem in kvirovskem festivalu Rdeče zore.

 

Qëndresë Deda, Kaj počnejo besede?

When I was born I had no name, surname, nationality, citizenship, gender!
I am still that one that was before! Am I!?
Unseen wounds cracked my inner skin. Borders paralyzed my wishes.

(Qëndresë Deda, vzeto iz Monologue, Dialogue, Trialogue)

 

“Kaj počnejo besede? je naslov performansa in razstave kosovske umetnice Qëndresë Deda, ki trenutno živi in študira v Ljubljani. V svojem delu navadno kombinira različne umetniške zvrsti; od fotografije, risbe in pisane besede, do oblikovanja in videa, sebe pa pogosto postavlja v vlogo objekta in subjekta hkrati. Kljub temu, da se njena dela na prvi pogled gibljejo v območju osebnega, in celo intimnega, se, kot pravi sama, ukvarja s fenomeni iz svoje neposredne okolice.

Njeno najnovejše delo, ki bo predstavljeno na 19. Mednarodnem feminističnem in kvirovskem festivalu Rdeče zore, je tesno povezano z njenim pisanjem, poezijo in grafiti, v katerih postavlja vprašanja povezana s posameznikovo identiteto, svobodo in omejitvami, ki smo jim podvrženi v današnji družbi. Misli, besede in stavki, vzeti iz njenih osebnih zapisov, se bodo z začetkom performansa začeli pojavljati na oknih galerije. Dejanja umetnice in ostalih nastopajočih, ki bodo z uporabo lastnih teles in glasov na mestu proizvajale pomene, bodo preoblikovala umetniško delo samo. Kar bo za tem ostalo, bo zgolj odmev preteklih dejanj, a hkrati tudi samostojno delo.

Zbledele izgovorjene besede bodo za seboj pustile le tiste, zapisane. Kakor izgovorjena beseda, po tem ko jo izustimo (če ni posneta), navkljub temu, da kot zvok preneha obstajati, najde način, da pusti pečat v poslušalcu in nevidnem prostoru njegovega uma. Zato Qëndresë Deda govori o delu kot o zvočni utopiji realnega prostora v posamezniku in zunaj njega.

Ta misel sovpada s posebnostjo Galerije Nočna izložba Pešak, v katero lahko obiskovalec le zre od zunaj, medtem ko so umetniška dela zaprta v notranjosti stavbe. Umetnica se poigrava  z mejo med zasebnim, intimnim svetom misli in javnim zunanjim svetom, ter z umeščanjem lastnih besed na okna galerije, ustvarja povezavo med obema.” Anabel Černohorski

 

Kustosinja: Anabel Černohorski
Programska ekipa: Damijan Kracina, Anabel Černohorski, Nataša Serec
Foto arhiv: Misanthrope ToNFilM
Produkcija: Galerija Nočna izloba Pešak, KUD Mreža
Koprodukcija: Rdeče zore, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo