Iris Pokovec: Are We Happy Yet? Is It Done?

 

Iris Pokovec: Are We Happy Yet? Is It Done?

(27. 5. 2022 – 22. 6. 2022)

Vizualna umetnica Iris Pokovec je magistrirala iz slikarstva na ljubljanski ALUO z delom Všečnost in kupljivost. V svoji likovni praksi preigrava komunikacijska orodja sodobnega potrošništva, najpogosteje prek slikarskega in grafičnega medija. Zanimajo jo predvsem odnosi med aktualno potrošniško plastiko, marketinškimi slogani 21. stoletja in sodobnim popularnim nihilizmom. S postavitvijo Are We Happy Yet? Is it Done? v Galeriji Nočna izložba Pešak nadaljuje z vizualnim raziskovanjem sodobne potrošniške družbe in izpostavlja dvojnost med zasebnim in javnim.

Razstava nas pritegne z barvitostjo in ogromnimi črkami, ki sestavljajo besedo HAPPY. Gre za okrajšavo naslova Are We Happy Yet? Is it Done?, vzetega iz ene od slik umetničine serije nastale za razstavo Angels & Discounts (Aksioma, Ljubljana, 2021). Tudi tu se srečamo z njej značilno uporabo močnih barv in na videz enostavnih sporočil oziroma gesel, ki sledijo estetiki kapitalizma. Ta je prežela naš vsakdan z oglasnimi vsebinami podrejenimi načelom vizualne komunikacije.    

Okna Galerije Nočna izložba Pešak umetnici predstavljajo zaseben vmesni prostor, ki je vseeno namenjen pogledu javnosti. Je neiskreno stanje med podobo, ki jo posameznik »prodaja« zunanjemu svetu in jazom, ki je daleč od te popolnosti. Kljub temu, da se sodobni potrošnik zaveda slepila s katerim mu trgovci obljubljajo zadovoljitev in zapolnitev praznine prek potrošnje, z njo nadaljuje. Umetnica nas/se sprašuje Are We Happy Yet? Is it Done? Ali smo že srečni? Ali je (to naše lovljenje sreče) končano? Odgovor je seveda logičen in v skladu z ideologijo kapitalistične družbe. Nakupom ni konca, ker nas nikoli ne zadovoljijo, vsaj ne za dolgo.

Are We Happy Yet? Is it Done? je ujetost v zanki potrošniškega sveta in kot pravi umetnica voajerski ogled manifestacije zapovedi današnjega časa, ko je mantra zadušujoče pozitivnosti postala družbena norma, ki je s ponavljanjem izgubila pomen in postala tuja sama sebi. Napis v utesnjenem, s pisanimi baloni napolnjenem prostoru, mimoidoče kričeče opozarja nase in kot bleščeči nasmešek iz reklamnih sporočil opominja na neuresničljiv ideal h kateremu stremimo in vlogo, ki jo neprestano igramo.

 

Kustosinja: Anabel Černohorski
Foto arhiv: Božo Rakočević
Producentka: Nataša Serec
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo

Odprtje razstave je del LJUBLJANA ART WEEKEND