O GALERIJI

 

O GALERIJI – Nočna izložba Pešak

Galerija Nočna izložba Pešak se nahaja v stavbi nekdanje vojašnice ob Metelkovi ulici in Masarykovi cesti v Ljubljani in je del AKC Metelkova mesto.

Galerija je skonstruirana v hodniku prvega nadstropja stavbe Pešaki, ki ga vidimo skozi pet na dvorišče obrnjenih oken. Posebnost Galerije Nočna izložba Pešak je, da vanjo ne vstopamo, temveč si lahko razstave ogledujemo le iz javnega prostora. Pri tem si lahko pomagamo z daljnogledom, ki je postavljen na posebni ogledni ploščadi opazovalnega stolpa nasproti galerije. Daljnogled je del umetniške instalacije in je pomemben objekt v širšem urbanem prostoru AKC Metelkova mesto. Druga posebnost galerije Nočna izložba Pešak se skriva v imenu in sicer gre za nočno razstavišče.

Umetniška dela si v času razstav lahko ogledate vsak dan od mraka do ene ure zjutraj. Uporaba daljnogleda je brezplačna in je namenjena vsem obiskovalcem AKC Metelkova mesto.

ZGODOVINA IN PROGRAM – Galerija Nočna izložba Pešak

Začetki Galerije Nočna izložba Pešak segajo v leto 2013, ko je skupina metelkovskih umetnikov uredila in prilagodila prostor hodnika prvega nadstropja stavbe Pešaki za razstavljanje. Za potrebe razstavišča je bil izdelan daljnogled namenjen obiskovalcem Metelkove, ki še danes služi svojemu namenu. Prva dokumetnirana razstava se je odvila ob 20. metelkovski obletnici leta 2013. Na njej sodelujoči umetniki so tudi prvotni člani umetniškega odbora galerije (Terrah, Vladimir Leben, Damijan Kracina, Jaka Mihelič in Misanthrope). Damijan Kracina je bil član umetniškega odbora do leta 2019. Misanthrope še danes skrbi za arhiv Galerije Pešak in (fotografsko) dokumentacijo razstav.

Izvorni statut Galerije Nočna izložba Pešak je dostopen na arhivski spletni strani (sledi povezavi) >>>

Galerija Nočna izložba Pešak si prizadeva k ohranjanju vezi z umetniki, ki imajo svoje ateljeje na Metelkovi ter podpira domače in mednarodne ustvarjalce, katerih umetniška praksa je v skladu z odprtostjo in kreativnostjo značilnima za avtonomni in kulturni prostor Metelkova mesto. K poslanstvu galerije sodi tudi podpiranje še študirajočih umetnikov različnih smeri ter neuveljavljenih ustvarjalcev. Zaradi narave razstavišča je poseben poudarek na DIY pristopu in uporabi svetlobe na različne načine, vendar ne izključujemo drugih umetniških praks. 

Galerijo Nočna izložba Pešak podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL – Oddelek za kulturo.

INFORMACIJE ZA RAZSTAVLJALCE (GALERIJSKI PROSTOR):

>>INFO-NOČNA IZLOŽBA PEŠAK (SLO)

>>INFO-NIGHT WINDOW DISPLAY GALLERY PEŠAK (ENG)