Daniel Leber: Hipersimbolika

10. Reciklart– umetniški festival recikliranja in DIY kulture

Daniel Leber: Hipersimbolika

(7. 8. 2024 – 4. 9. 2024)

Daniel Leber, argentinski umetnik in umetnostni zgodovinar slovenskih korenin, se v Galeriji Nočna izložba Pešak predstavlja z razstavo Hipersimbolika, nastalo v okviru njegove rezidence v Ateljeju Azil (AKC Metelkova mesto). Avtor v svojem umetniškem raziskovanju združuje ljudsko izročilo poslikanih panjskih končnic z (južnoameriškim) modernizmom in sodobno umetnostjo. Leber je za aktualno razstavo ustvaril deset lesenih končnic, ki jih dopolnjujejo na stene naslikani simboli.

Za umetnikovo slikarstvo je značilna uporaba oljnih barv na les, zaradi česar imajo slike izrazit vonj po terpentinu. Lesen nosilec s svojo obliko nakazuje na panjske končnice. Ljudska umetnost poslikave čebelnjakov je bila najbolj razširjena v 19. stoletju. Tradicionalna motivika se je umetniku kot otroku, ki je odraščal v slovenski skupnosti v Argentini, močno vtisnila v spomin, saj ga je pritegnila nenavadnost upodobljenih zgodb. Leber izpostavlja denimo Lovčev pogreb – kjer sta živalski in človeški svet obrnjena na glavo (živali so tiste, ki nosijo lovčevo truplo). Njegove poslikane deščice se od tradicionalnih močno razlikujejo tako na konceptualni kot formalni ravni, vendar skuša avtor s svojim rudimentarnim likovnim jezikom ustvariti vtis naivnega slikarstva, ki zaznamuje umetnost panjskih končnic.

Drugi vir navdiha za umetnika predstavlja »univerzalni konstruktivizem« (universalismo constructivo) pomembnega južnoameriškega modernista Joaquína Torresa-Garcíe (1874–1949), ki je raziskoval umetnost starodavnih ljudstev in kultur. V svoji umetniški praksi je García raznolike simbole pretežno umeščal v naslikano mrežo, medtem ko Leber ne sledi tovrstni razdelitvi slikovne površine. Močna stilizacija pri obeh umetnikih jasno nakazuje, da se oddaljujemo od sveta »kot se nam kaže«.

Na delih, razstavljenih v Galeriji Nočna izložba Pešak, lahko v preprostih linijah prepoznamo podobo človeka, lestev, orodje in druge vsakdanje predmete, ki glede na medsebojna razmerja tvorijo drugačne pomene. Med upodobljenim lahko razberemo tudi predkrščansko rozeto, značilno za evropski prostor, simbole za sonce in luno, krog in kvadrat (ki označujeta zemeljsko in vesoljno sfero), z malo več truda pa celo avtorjeve na novo izumljene znake. V vsakem od oken sta obešeni po dve deli, ki skupaj s poslikavami tvorijo pet med seboj prepletenih enot. Vse slike kompozicijsko sledijo načelu zlatega reza. Z vključevanjem pestrega nabora simbolov Leber naznanja, da vstopamo na območje metafizike, celo mistike. Umetnikovi piktogrami v kombinaciji z nenaravnim koloritom pa dosežejo učinek nečesa magičnega.

Leberjeve »končnice« v osnovi niso namenjene zapiranju panjev. Za njimi ne brenčijo čebele, niti ni bogatega satja, polnega medu – (po grški mitologiji) hrane za bogove, temveč se odpira prostor simbolov iz različnih kultur, obdobij in območij nastanka. Združeni na enem mestu stremijo k oblikovanju univerzalnega jezika v želji, da bi premostili tako individualne kot tudi kulturne razlike človeštva. Zaradi izbire barv njegove slike spomnijo na neonsko osvetlitev in pričarajo aluzijo žarčenja. Kljub umetnikovi želji, da bi dosegel  vsesplošno dostopen (izvenčasovni) vizualni jezik, pa je v naslikanem vendarle čutiti pridih sodobnosti, ki Leberjevo slikarstvo umešča v prostorsko-časovni »tukaj in zdaj« – sodobnost, nekje med Argentino in Slovenijo.

 

Razstava je del 10. Reciklarta – umetniškega festivala recikliranja in DIY kulture. Lepo vabljeni tudi na delavnico izdelovanja sodobnih panjskih končnic, ki jo bo v okviru festivala vodil Daniel Leber, in sicer v petek, 9. avgusta, ob 16. uri, pred Galerijo Alkatraz (AKC Metelkova mesto). V naslednjem mesecu pa bodite ob sprehodu čez Metelkovo pozorni, saj bo Leber ustvaril tudi nekaj umetniških intervencij v javnem prostoru.

Festival Reciklart

Grafična podoba: Petja Kolenko

POVEZAVA DO FESTIVALSKEGA PROGRAMA>>>>

Kustosinja: Anabel Černohorski
Producentka: Nataša Serec
Foto arhiv: Božo Rakočević
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Koprodukcija: Festival Reciklart, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu