Adrijan Praznik: …

VABILO

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Adrijana Praznika, ki bo v petek, 6.11., ob 20.00 pred Galerijo Nočna izložba Pešak.

Adrijan Praznik je eden izmed aktivnejših umetnikov zadnjih let. Zanj so značilni večji formati in uporaba mešane tehnike. Njegove slike navadno naseljujejo podobe, apropriirane iz različnih virov. Mnogokrat gre za like iz popularne kulture. Po eni strani so reference precej neposredne, vidimo like iz stripov ali filmov, po drugi strani pa so znane le avtorju samemu. Ne glede na to dejstvo, pa imamo pred seboj vzete podobe, ki jih avtor sestavi po svoje, z njimi manipulira in jih preureja ter zabrisuje.

V svojem delu se ne omejuje zgolj na slike, ampak se njegove stvaritve pojavljajo tudi v nekaterih umetniških revijah, kot na primer Likovne besede, delal pa je tudi kot likovni opremljevalec revije Tribuna. V teh delih struktura ne more v ospredje, deloma zaradi specifike medija, se pa zato pojavljajo elementi, ki so vzeti iz avtorjevega drugega, na nek način bolj neposrednega dela ustvarjanja. V ta dela vstopajo risbe, liki, ki so se osvobodili iz skicirk in želijo v svet. V teh svetovih se lahko srečujejo z ostalimi in tvorijo nekakšne sanjske zgodbe v nedefiniranih prostorih.

Eno takšnih se je naselilo pod streho stavbe Pešaki v Nočno izložbo Pešak. Vabljeni na ogled od petka 6.11. (20.00) do 1.12.2015.

Anabel Černohorski