Bojan Mijatović: K R A V A

 

Bojan Mijatović: K R A V A

(26. 1. 2023 – 1. 3. 2023)

Vizualni umetnik Bojan Mijatović, ki je aktiven predvsem na področju fotografije in slikarstva, se v Galeriji Nočna izložba Pešak prestavlja z delom K R A V A. Monumentalna upodobitev krave se razteza skozi vseh pet galerijskih oken, z obrazom pa je obrnjena v smer proti južnemu delu AKC Metelkova mesto, kjer se nahaja tudi stavba imenovana po svoji predhodni funkciji – Hlev.

Upodobitev, ki je nastala prav za ta prostor, je v resnici v celoti opazna šele, ko se postavimo na pravo razgledno mesto. Do trenutka tega zlitja pa vsako okno predstavlja posamezno (spreminjajočo) upodobitev – detajl ali izsek – ki lahko deluje tudi povsem abstraktno. Za umetnika je značilno poseganje v lastna dela. Pogosto namreč kolažira, reže, ‘montira’, ‘komponira’ ter kako drugače z njimi manipulira. Končen rezultat so svojevrstne kombinacije različnih medijev v katerih ustvarja – fotografije, kolaži, risbe in slike skupaj z naslovi ali pripisi. K R A V A (2022/2023) izhaja iz fotografske serije samostojnih podob krav. Z omenjenim motivom se pri Mijatoviću srečamo že vsaj leta 2013 oziroma 2014, ko je na podlagi predhodnih del nastala serija Cow Experiment (Kravji eksperiment). Pri tej ga je zanimalo ločevanje motiva od ozadja in njegovo premeščanje v drugo okolje. Serialnost avtorju na eni strani omogoča da z drobnimi posegi v izbran motiv ustvarja drugačne pomene. Na drugi strani pa s prestavitvijo dela iz stare serije v novo doseže željan učinek porušenega reda in s tem ustvarja nov red. Pri razstavljenih delih v Galeriji Nočna izložba Pešak tako iz ene podobe pravzaprav ustvari serijo petih.

Mijatovićevo umetniško ustvarjanje pogosto naslavlja naš odnos do pričakovanega ter rušenje ali izpostavljanje le tega. Osredotoča se na pomene ki jih tvori (vizualni) jezik, na njihovo nestabilnost, izpostavljajoč spremenljivost (ločevanje iz ozadja, umeščanju v nove kontekste). S tovrstnim početjem avtor postavlja pod vprašaj raznovrstne konvencije in spodbuja opreznost pri sprejemanju vizualnosti, ki nas vsakodnevno obkroža. Kljub temu razstava gledalcu dopušča dovolj svobode, da se lahko neobremenjeno vendar aktivno udeleži osmišljanja videnega ali pa se mu zgolj prepusti v vseh njegovih smislih in nesmislih.

Anabel Černohorski

 

Kustosinja: Anabel Černohorski
Producentka: Nataša Serec
Foto arhiv: Božo Rakočević
Tehnična pomoč: Jaka Kušar
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo

>>FB