Doroteja Erhatič: To in kar-to-ni

 

Doroteja Erhatič: To in kar-to-ni

(12. 4. – 6. 6. 2019)

Doroteja Erhatič z razstavo To in kar-to-ni v Galerijo Nočna izložba Pešak postavlja ogromen svetloben objekt, ki ni jasno določen, saj sta njegova materialnost in oblika le subtilno nakazani. Predstavljeno umetniško delo ne more obstajati brez galerijskega prostora. Ravno specifika slednjega, poleg svetlobe, tvori jedro, ki ga umetnica oblikuje, razširja in okvirja s prosojnimi materiali in kartoni. Avtorica v svojih delih, tako objektih kot intervencijah, pogosto skuša z delovanjem na človeško percepcijo preseči fizične omejitve teh lahko dostopnih in odsluženih materialov.

Podobno je s samim prostorom galerije, ki ga umetnica dojema kot prepreko in hkrati možnost (možnost, ki je iskanje znotraj misli in omejitev, s katerimi smo definirani). Ravno zaradi omejenosti z ozkim prostorom Galerije Nočna izložba Pešak, le-tega skuša »spraviti čez rob«, ga razširiti izven sebe samega.

To in kar-to-ni z uporabo svetlobe gledalca prepričuje o snovnosti postavitve ter v majhnem razstavišču ustvarja iluzijo svoje masivnosti. Delo je tako kiparski objekt in to hkrati ni. »To« je tisto, kar se izmika opredelitvi. Posamezni fragmenti, ki jih vidimo skozi pet oken, tvorijo navidezno celoto, ki pogojeno z dnevom in nočjo spreminja svojo obliko. Ob večernih urah prižgane luči izpostavijo druge elemente postavitve, drugačno celoto kot ob dnevni svetlobi, kar dodatno podčrtuje izmuzljivost dela.

 

Foto arhiv: Božo Rakočević
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo
Zahvala: Strip Core / Forum Ljubljana