Erik Mavrič: Uvod v Jutranjke

Erik Mavrič: Uvod v Jutranjke

(29. 11. 2019 – 6. 2. 2020)

Erik Mavrič se v Nočni izložbi Pešak predstavlja s petimi risbami večjega formata v tehniki oglje na papir. Gre za dela vzeta iz nedavno razstavljene serije Žalostinke (Galerija Insula, Izola, 2019) ter serije v nastajanju z naslovom Jutranjke. Prva nas preko prizorov odhajanja in poslavljanja sooča z nestalnostjo, minljivostjo in je tematsko bolj osebna ter gledalcu manj dostopna, medtem ko Jutranjke snov črpajo iz avtorjevih vsakodnevnih opažanj, prizorov čakajočih ljudi na železniških postajah in vlaku.

Obe seriji povezuje prisotnost figuralike, ki na trenutke spominja na upodobitve bratov Kralj in slovenskega ekspresionizma. Proporci figur ne sledijo anatomski pravilnosti in tudi prostor se, kjer je nakazan, izmika načelom perspektive. Avtor namreč stremi k temu, da risba ohranja pristno izraznost, ki pa ni obremenjena s pravili upodabljanja. Svetovi, ki jih Mavrič odslikava tako niso kopije dane realnosti pač pa nek vtis, notranje stanje oziroma, kot pravi avtor, »psihološke upodobitve«.

Seriji predstavljata umetnikov prehod na risbe v velikem formatu pri čemer, kljub dolgotrajnemu ustvarjalnemu procesu, skuša ohraniti del živosti in spontanosti, značilnih za risbe malega formata.

 

Kustosinja: Anabel Černohorski
Programska ekipa: Anabel Černohorski, Nataša Serec
Foto arhiv: Božo Rakočević
Tehnična pomoč: Jaka Kušar
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo