Gala Alica Ostan Ožbolt: Generirani pogledi

 

Gala Alica Ostan Ožbolt: Generirani pogledi

(24. 11. 2022 – 19. 1. 2023)

S postavitvijo naslovljeno Generirani pogledi se v Galeriji Nočni izložbi Pešak samostojno predstavlja mlada vizualna umetnica Gala Alica Ostan Ožbolt. Razstava je del projekta Opolnomočenje mladih umetnic_kov, nastalega na pobudo Galerije Alkatraz v sodelovanju z ALUO UL. Gre za tretje tovrstno sodelovanje, v okviru katerega sta se predhodno predstavili Doroteja Erhatič in Maja Bojanić. Program mladim ustvarjalcem ponuja priložnost pridobivanja novih kompetenc in znanj, kot spodbuda za lažji prehod med študijskim ustvarjanjem in samostojno umetniško kariero po končanem formalnem izobraževanju.

Gala Alica Ostan Ožbolt, ki se je v okviru projekta Opolnomočenje mladih umetnic_kov letos že samostojno predstavila z razstavo Nekogaršnja zemlja v Galeriji Alkatraz, s postavitvijo v Nočni izložbi Pešak nadaljuje z razvijanjem lastne umetniške prakse. V njej se ukvarja z vprašanji javnega, predvsem urbanega prostora, njegove namerne ne/dostopnosti ter posledično smiselnosti in etičnosti določenih urbanističnih rešitev. Znotraj tega se sprašuje tudi o mejah med javnim in zasebnim.

V preteklih projektih se je umetnica ukvarjala s sovražno arhitekturo (hostile architecture); torej s strategijo urbanističnega načrtovanja, ki z uporabo elementov grajenega okolja namensko omejuje uporabo (javnega) prostora in s tem iz njega izrinja določene družbene skupine. Kar razlikuje njeno novonastalo instalacijo od prejšnjih del, je odmik od neposrednega vira motenj v urbani krajini, torej od raziskovanja svoje neposredne okolice v živo, k spletnim raziskovanjem. Idejo omejevanja in zagrajevanja je umetnica prenesla na okenski okvir ter s pomočjo programa Dall-e in umetno generiranih podob raziskovala, kako umetna inteligenca razume sovražno arhitekturo in vprašanja varnosti ter nadzora. Avtorstvo novonastalih podob je delno pripisano umetni inteligenci, ki pa vendarle deluje po določenem naboru ukazov.

Postavitev Generirani pogledi obiskovalcu preprečuje pogled v galerijo, saj dela postavlja pred samo razstavišče. Okna so prekrita na dveh ravneh, najprej z natisnjenimi podobami, znotraj njih pa s preprekami različnih oblik, kar onemogoča fizični dostop in izraža popolno nedostopnost tudi na vizualni ravni. Nastale podobe, z umetelnimi »UI generiranimi« rešetkami na oknih, kljub dvodimenzionalnemu formatu delujejo kiparsko in voluminozno. Posameznemu obiskovalcu puščajo dovolj svobode, da jih razbira v skladu s svojimi izkušnjami, po drugi strani pa ima podoba rešetk v naši zavesti že močno zasidrano sporočilnost. Predstavljajo svarilo, tudi grožnjo, predvsem z željo po nadzoru in omejevanju, v posamezniku vzbujajo tesnobo in strah, v nekaterih primerih pa izzovejo tudi uporniško držo.

Kustosinja: Anabel Černohorski
Producentka: Nataša Serec
Foto arhiv: Božo Rakočević
Tehnična pomoč: Jaka Kušar
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo