Iris Pokovec: Are We Happy Yet? Is It Done?

 

Iris Pokovec: Are We Happy Yet? Is It Done?

(27. 5. 2022 – 22. 6. 2022)

Vizualna umetnica Iris Pokovec je magistrirala iz slikarstva na ljubljanski ALUO z delom Všečnost in kupljivost. V svoji likovni praksi preigrava komunikacijska orodja sodobnega potrošništva, najpogosteje prek slikarskega in grafičnega medija. Zanimajo jo predvsem odnosi med aktualno potrošniško plastiko, marketinškimi slogani 21. stoletja in sodobnim popularnim nihilizmom. S postavitvijo Are We Happy Yet? Is it Done? v Galeriji Nočna izložba Pešak nadaljuje z vizualnim raziskovanjem sodobne potrošniške družbe in izpostavlja dvojnost med zasebnim in javnim.

Razstava nas že na prvi pogled pritegne s svojo barvitostjo. Naslov Are We Happy Yet? Is it Done? je umetnica vzela iz ene od slik serije, ki jo je ustvarila za razstavo Angels & Discounts (Aksioma, Ljubljana, 2021). Pri seriji se srečamo z njej značilno uporabo močnih barv in na videz enostavnih sporočil, ki sledijo estetiki kapitalizma. Ta je prežela naš vsakdan z oglasnimi vsebinami podrejenimi načelom vizualne komunikacije.     

Okna Galerije Nočna izložba Pešak umetnici predstavljajo zaseben vmesni prostor, ki je vseeno namenjen pogledu javnosti. Je neiskreno stanje med podobo, ki jo posameznik »prodaja« zunanjemu svetu in jazom, ki je daleč od te popolnosti. Kljub temu, da se sodobni potrošnik zaveda slepila s katerim mu trgovci obljubljajo zadovoljitev in zapolnitev praznine prek potrošnje, z njo nadaljuje. Umetnica nas/se sprašuje Are We Happy Yet? Is it Done? Ali smo že srečni? Ali je (to naše lovljenje sreče) končano? Odgovor je seveda logičen in v skladu z ideologijo kapitalistične družbe. Nakupom ni konca, ker nas nikoli ne zadovoljijo, vsaj ne za dolgo. In vse kar je, je – bolj kot ne –  le glorificiran prazen zrak.

Are We Happy Yet? Is it Done? je ujetost v zanki potrošniškega sveta in kot pravi umetnica voajerski ogled manifestacije zapovedi današnjega časa, ko je mantra zadušujoče pozitivnosti postala družbena norma, ki je s ponavljanjem izgubila pomen in postala tuja sama sebi. Utesnjen prostor razstavišča, zapolnjen z raznobarvnimi baloni spominja na prizorišče neskončne zabave ter mimoidoče kot bleščeči nasmešek iz reklamnih sporočil opominja na neuresničljiv ideal h kateremu stremimo in vlogo, ki jo neprestano igramo.

Anabel Černohorski

Kustosinja: Anabel Černohorski
Foto arhiv: Božo Rakočević
Producentka: Nataša Serec
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo

Odprtje razstave je del LJUBLJANA ART WEEKEND