Iva Tratnik: Anatomija klovnov

Iva Tratnik: Anatomija klovnov

1.4. – 21.5.2017
Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto
Odprtje razstave: sobota 1.4., ob 20.00,

Klovni so posebna vrsta ljudi: so energetični, radi skačejo okoli in skušajo ostalim ljudem narisati nasmeške na obraze. So glasni in imajo radi pozornost, ali pa so popolnoma nemi. V bistvu, če dobro pomislimo, niti niso tako posebni, so precej bližje ljudem, kot smo sprva mislili. Nekateri nimajo potrebe po zbijaju šal, se raje jokajo ali strašijo ali le lebdijo, kot opažamo pri Ivinih klovnih. Nedvomno ne počnejo vedno stvari, ki bi se po ustaljenih prepričanjih morda spodobile za njih, sploh na prvi april.

Razstavljene klovne umetnica slači do kosti, secira njihovo anatomijo, tako da od njih ostajajo le okostja, silhuete in sence. Delujejo kot duhovi. Morda želijo imitirati mimoidoče, ki se združujejo na Metelkovi, ki so se prišli družiti in zabavati, vendar jim to uspeva na nenavaden način. Izrazi na njihovih obrazih so čudni, daleč od veselih, redki izmed njih se iskreno zabavajo. In kako naj bi se, če so bili podvrženi seciranju, razčlenitvi na njihovo iskrenejše bistvo. Opazovalcu se ob tem porodi vprašanje, zakaj sploh vztrajajo.

Motivi okostnjakov in kosti se pogosto pojavljajo v delu Ive Tratnik. Zasledimo jih v različnih medijih: od risbe, slike, kipov, do inštalacij, kjer se prepletajo različne tehnike. Tudi motiv klovnov okostnjakov smo lahko že videli. Ob priložnosti pustovanja v Celju je svoje klovne, ki so bili malo drugačni, obesila v trebuh kita, oblečenega v zebro, naši tokratni obiskovalci Metelkove pa so nekaj časa preživeli na podstrešju nad celjsko Galerijo Račka, kot Sence v temi.

Tokrat Ivini klovni želijo bliže ljudem, vendar so ujeti v stavbo, stran od ljudi. Ujeti v veselju, ki je bolj neveselje. To je njihova kazen. Snete so jim bile vse maske, ostali bodo taki za vedno. Njihova telesnost je izpuhtela zaradi plesnivosti zraka, v katerem ni bilo mogoče dihati.

Anabel Černohorski