Kamila Walendykiewicz: Hanging in Mid_Air

8. Reciklart – umetniški festival recikliranja in DIY kulture

 

Kamila Walendykiewicz: Hanging in Mid_Air

(10. 8. 2022 – 4. 9. 2022)

Kamila Walendykiewicz se v svoji umetniški praksi sprašuje o statusu narave in naravnega v času zaznamovanem z digitalnim. Kaj sestavlja ustaljeno pojmovanje sveta, kako ga dojemati, kako se vanj umešča vse kar obstaja, so le nekatera od vprašanj, ki jo zanimajo. Realnost skuša misliti ne-antropocentristično pri čemer poudarja pomen ekologije.

Nastala instalacija, Hanging in Mid_Air (Viseče v zraku), gledalca sooča s podobami na tkanine natisnjenih objektov, ustvarjenih v računalniških programih za 3D oblikovanje v slogu internetne estetike. Upodobljeni predmeti niso izbrani in razporejeni naključno. Sledijo brisanju meje med izvornim stanjem in vse večjo preoblikovanostjo. Vsi objekti so ključno povezani z digitalno tehnologijo, saj predstavljajo celo vrsto različnih materialnih in energijskih virov, potrebnih za njeno delovanje. Od snovi, ki jih štejemo med fosilna goriva in jih izkoriščamo za pridobivanje električne energije, silicija, kot sestavnega dela računalniških procesorjev, ali aluminija in bakra, uporabljenih za računalniška vezja. Kar jo fascinira je način, kako je bila narava reducirana na raven informacij s pomočjo mapiranja sveta prek satelitov ter predvsem pretok in seštevek vseh energetskih, materialnih in drugih elementov, ki (so)delujejo pri tem procesu.

Potiskane tekstilne slike nastopajo v vlogi zastorov. Umetnica z zakrivanjem pogleda v notranjost stavbe Pešak ustvarja gibljivo vmesno stanje in naslavlja kompleksnost odnosa, medsebojne prepletenosti narave in tehnologije. V upodobitvah se meja med analognim in virtualnim zabriše do te mere, da ni več jasno, kaj prihaja iz katerega vira, s čimer se ustvari predstava narave in njen digitalni ekvivalent hkrati.

 

Anabel Černohorski

Kustosinja: Anabel Černohorski
Foto arhiv: Božo Rakočević
Producentka: Nataša Serec
Tehnična pomoč: Jaka Kušar
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Koprodukcija: Festival Reciklart, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo