Lo Milo: Arch

 

Lo Milo: Arch

(6. 12. 2017 – 6. 1. 2018)
Otvoritev: sreda, 6. 12. 2017, ob 21.00,  Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana

Mesta so prostor, ki se mu težko izognemo. Tam delamo, živimo ali pa se skozi njih le peljemo, ko smo na poti drugam. Zanimanje vizualnega umetnika, ki deluje pod psevdonimom Lo Milo, je raziskovanje tega urbanega prostora, prostora kjer se pogosto odražajo disfunkcionalnost in nesmisli sodobne družbe. Svojo prakso označuje kot “post-grafitti”, saj išče nove formalno-vsebinske možnosti tega medija. Zanj so značilne organske, abstraktne in geometrijske oblike, ki so povezane z arhitekturnimi elementi prostora. Njegove intervencije so interaktivne z gledalcem, saj se v celoti razkrijejo prav z določene točke gledalčevega pogleda.

Pri tokratni razstavi, naslovljeni Arch, gre za ponovitev oziroma multipliciranje določene oblike. Nastalo delo se nanaša na sam razstavni prostor, tam se je delo začelo in tam se tudi konča. Beseda “arch” (lat. arcus) v angleškem jeziku pomeni obok ali lok. Polkrožni zaključek je značilen tudi za peterico oken Nočne izložbe Pešak. Lo Milo intervenira v prostor tako, da obliko okenskih okvirjev natančno prenese na papir, kjer jih poljubno dodaja vse dotlej, dokler ne pride do želenega učinka. Umetnik pravi, da je rezultat posega optična igra silnic pravega okna in narisanih linij. Pri tem se vzpostavi mreža linij kot celostna vizualna podoba vseh oken znotraj enega umetniškega dela.

Lo Milo je alter ego umetnika, ki se ne želi javno izpostavljati. V zadnjih letih se s svojimi intervencijami pojavlja na ulicah mest Češke, Bosne in Hercegovine, Slovenije in drugod. Zanimajo ga “site-specific” intervencije in raziskovanje urbane pokrajine mest. S svojim prepoznavnim slogom ter prisotnostjo v prostoru si je zgradil renome v stroki in med kolegi.

 

Kurator: Adrijan Praznik
Produkcija: KUD Mreža / http://www.kudmreza.org
Programska ekipa: Damijan Kracina, Anabel Karolyn Černohorski, Nataša Serec
Foto arhiv: Božo Rakočević
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo