Maja Bojanić: Case Closed

 

Maja Bojanić: Case Closed 

(30. 11. 2020 – 10. 2. 2021)

 

 

V zadnji letošnji razstavi se z delom Case Closed (»Zaključen primer«) samostojno predstavlja umetnica Maja Bojanić, študentka kiparstva na likovni akademiji v Ljubljani. V svoji umetniški praksi se ukvarja z ostanki porušenih zgradb, z razpokami oziroma tistimi nepravilnostmi, ki se izrisujejo na fasadah in jo privlačijo do te mere, da izdeluje njihove kopije, replike ali odtiske. Vtisnjene brazgotine časa preobraža v artefakte, ki v galerijskem prostoru pričajo o svojih izvornih lokacijah. Pomemben del nastalih instalacij so sami naslovi, saj vsebino njenih del razgibajo s potiskom v povsem druga pomenska polja, povezana s popularno kulturo.

Avtorica se je leta 2019 prvič predstavila v AKC Metelkova mesto, v Galeriji Alkatraz, na skupinski razstavi študentov ALUO. Instalacija You’re A Little Late, I’m Already Torn je prikazovala ostanke poskusa nasilnega rušenja na fasadi stavbe na Metelkovi, odlitimi s tehniko papier-macheja. Delo je pripadalo seriji Luknje (2018–), temelječi na ruševinastih napakah v prostoru, ki jih je umetnica osmislila z raziskovanjem »tem minljivega, dvojnega, praznega in nedokončnega«. Tokrat je v središču predvsem sedanjost. Postavlja nas pred blokado, ki je tudi sama artefakt. Stojimo pred zastrtimi okni. Glavni material, ki ga je izbrala za izdelavo instalacije je lateks.

»’Case closed’ je izraz, ki ga zaradi popularne kulture največkrat povezujemo z detektivskimi kriminalkami. Pogosto nakazuje na možnost preobrata: če se zgodba prične z zaključenim primerom, se nadaljuje ravno nasprotno – prihaja do ponovitve zločina, saj je resnični storilec še vedno na prostosti. Dokončnost oziroma zaključenost primera in njegova navidezna rešitev pa je odvisna od presoje in odločitve določenega posameznika ali specializirane skupine ljudi, katerih presoja obvelja za pravilno in nezmotljivo.

Tudi gospodarska slika minulega leta je na več področjih zabeležila kar nekaj zaključenih oziroma zaprtih, pa čeprav ne rešenih primerov, katerih dokončnost s svojo tišino zgolj potrjujemo. Tako okna Nočne Izložbe Pešak prekrijem z zavesami, narejenimi iz odlitkov rolet s katerimi obrtna poslopja navadno sporočajo o svojem dokončnem zaprtju. Zavese, sicer eden izmed določilnih simbolov domačnosti interierja, zaradi materiala iz katerega so napravljene hkrati opozarjajo na svojo tujost v prostoru.«

 

Razstava je del projekta Opolnomočenje mladih umetnic_kov, v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Maja Bojanić je bila ob zaključku lanskoletne razstave študentk_ov Samo-dopolnjevanja izbrana za prihodnje sodelovanje. V okviru tega se je že predstavila s samostojno razstavo Pošta v Galeriji Alkatraz (2020).

Kustosinja: Anabel Černohorski
Foto arhiv: Božo Rakočević
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Koprodukcija: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO)
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo