Maja Pučl & Tanja Vergles: Prisotnost odsotnosti

 

Maja Pučl & Tanja Vergles: Prisotnost odsotnosti

(30. 11. 2018 – 11. 1. 2019)
Odprtje razstave: 30. 11. ob 18.00

Ponovitev in spominjanje sta isti korak, le v drugi smeri; kajti česar se spominjamo, to je bilo, ponavlja se nazaj; nasprotno pa se dejanske ponovitve spominjamo naprej. (Kierkegaard, Ponovitev)

Umetnici Maja Pučl in Tanja Vergles se v Galeriji Nočna izložba Pešak predstavljata s postavitvijo Prisotnost odsotnosti. Pri njunem delu jima je skupna uporaba ponavljajočih se gibov oziroma elementov. Razstava, ki jo je potrebno brati kot v sebi zaokroženo celoto, vsebuje kiparski in slikarski del. Tanja Vergles sestavlja kiparske objekte z varjenjem matic. Sestavni del, matica, je tako ponovljen, dokler ne zapolni vnaprej mišljene oblike. Tovrstna repetativnost pa se kaže v delih Maje Pučl v luknjanih platnih, ki na razstavi delujejo kot neke vrste pregrade ali zasloni.

Skupna točka in eden od bistvenih elementov razstavljenih del je ravno luknja – v platnu ali kot del matice. Prisotnost odsotnosti dobi v prostoru dodatno snov z osvetlitvijo. Ta pronica skozi luknjice na slikah in na mestih, ki so gosteje preluknjana, izpostavlja praznine. Z metanjem senc omogoča ponavljanje podobe ter odpira imaginarni prostor. Transparentnost dopušča prehajanje v druga prostorja, nematerialne sence pa postajajo del umetniškega dela in, kot izpostavljata umetnici, dodatno podkrepijo prisotnost odsotnosti. Za okni grajene postavitve na gledalca delujejo kot slike v katerih težko razbere materialnost posameznih elementov, v svoji umirjenosti pa nas napeljujejo k meditativnim stanjem in kontemplaciji.

 

Kustosinja: Anabel Černohorski
Programska ekipa: Damijan Kracina, Anabel Černohorski, Nataša Serec
Foto arhiv: Misanthrope ToNFilM
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo