Metatisk: Meta Stiska Drugič

Metatisk: Meta Stiska Drugič

Nočna izložba Pešak
Petek 17. julij 2015 ob 21h
Bralke in bralci vabila na otvoritev in razstavo Meta Stiska Drugič!

Vabimo vas k pašnji vaše radovednosti o postopku tiskanja in o delu v Metatisku delujočega kolektiva. Na julijski izvedbi Nočne Izložbe Pešak se bodo predstavljale grafike, vrečke in majice: končni izdelki sitotiskarskega studia Metatisk. A ne le one: ker bo to za mnoge arhivske primerke prvi izlet iz studia, so se za sodelovanje na razstavi opogumile le ob številčnem spremstvu starih prijateljev iz sitotiskarskega zaodrja, rakljev, sit, kantic za barvo, špohtlov in halj.

Ob otvoritvi razstave bo pod stolpom nasproti Nočne izložbe Pešak potekal tudi sejem z mizo z izdelki kolektiva Metatisk. Metelkovski stolp si bo za to priložnost v svoji starosabljasti praktičnosti nadel gromozansko belo haljo in se tako zaščitil pred metafizičnimi šprici barve.

Ponudil se je, da lahko njegovo haljino uporabimo kot površino za projiciranje fotografij izdelkov in skupnih akcij sveže pobrcavajočega kolektiva.

Če bo vaša radovednost na otvoritvi želela več, jo vabimo k sejemski mizici, kjer vam bodo sejmarji in tiskarji pojasnili postopke in male skrivnosti sitotiskarske obrti.

O Metatisku in sitotisku: Metatisk je sitotiskarski studio, ki znotraj AKC Metelkova Mesto deluje že vrsto let in ga od letošnje pomladi poganja na sveže zbrana neformalna ekipa grafikov, umetnikov, mojstrov in vsesplošnih entuziastov. Tekom faz delovanja studia se je v okviru raznolikih projektov, sodelovanj, delavnic in neformalnih izobraževanj s sitotiskom in s samo tehniko srečalo dosti neformalnih skupin in posameznikov in posledično nastalo mnogo izdelkov z uporabno, umetniško ali družbeno kritično vrednostjo. Studio se nahaja v drugem nadstropju stavbe Pešaki. S tehnologijo, ki je na voljo, je mogoče izvesti celoten postopek sitotiskarske tehnike. Sitotisk je ena najstarejših tehnik tiska, pri katerem se za tisk uporablja sito. To je v okvir napeta gosta mreža, ki na določenih mestih prepušča barvo. Barvo se s posebno gumo potegne preko sita in na površini pod sitom se na mestih, kjer sito prepusti barvo, pojavi odtis. Tehnika je izredno uporabna, saj nam omogoča tiskanje na celo vrsto materialov, od tekstila, preko vžigalnikov, obeskov do papirja.

Produkcija: KUD Mreža Galerija
Nočna izložba Pešak je del Celostne podobe Metelkove (Urbani likovni projekti), ki jo podpirata MOL in Mzk.