Mustafa: Welcome to Metelkova

Mustafa: Welcome to Metelkova

(6. 2. 2014 – 26. 2. 2014)

Otvoritev: 6. februar 2015, ob 20.00.

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Welcome to Metelkova, ki si jo bo moč prvič pogledati v petek, 6.2.2015, z metelkovskega stolpa, nasproti Galerije Nočne izložbe Pešak. Luč se bo prižgala točno ob 20.00!

Z razstavo bo, prvič na Metelkovi, predstavljeno delo turškega uličnega umetnika Mustafe, ki je sicer svoja dela slovenski javnosti ponudil na ogled že v Rogu in v nekaterih manjših prostorih po Sloveniji in v Bosni. Gre za njegovo prvo samostojno razstavo v galerijskem prostoru, za katero je v veliki meri zaslužen Nejc Franetič – Deso, kateremu je Mustafa prav v ta namen poslal kar 350 svojih del.

Razstava bo na ogled vsak dan od osme ure zvečer. Posebej vabljeni pa tudi v soboto, 14.2.2015, v času pustovanja.

Vabljeni prvič, drugič in vse dni vmes ter po!

Galerija Nočna izložba Pešak AKC Metelkova mesto

 

Mustafa: Welcome to Metelkova

Vsaka razstava v sebi nosi (pred)zgodbo. Naj vam razkrijemo zgodbo, ki stoji za(pred) to.

“Išče se…” Mustafa. No, tako nekako se je pred leti začela iskalna akcija avtorja poslikav, ki so se začele pojavljati v različnih manjših prostorih po Sloveniji in drugod. Te je zapazil Nejc Franetič – Deso in v njem so, zaradi njegovega izjemnega čuta za (ne)estetsko, vzbudile zanimanje do te mere, da je avtorja našel in pripeljal na Metelkovo, v Nočno izložbo Pešak z razstavo Welcome to Metelkova. Gre za njuno prvo tesnejše sodelovanje, ki pa je šele začetek njune skupne zgodbe.

Mustafa je umetnik iz Istanbula, ki ga na popotovanjih po svetu redno spremlja fotoaparat. Z njim ne fotografira tipičnih turističnih znamenitosti, ampak manjše prostore, ki ga privlačijo iz takšnih ali drugačnih razlogov. V teh prostorih v objektiv navadno lovi ljudi, ki so glavni fokus njegovega umetniškega zanimanja. Če je le mogoče, se umetnik vrne na mesto zločina, torej na mesto, kjer je fotografiral, najraje v obliki bolj ali manj formalne razstave.

Kraji, po katerih se je Mustafa potikal in jih je Nejc Franetič – Deso zabeležil, zajemajo Postojno, Kamnik, Banjo Luko in Ljubljano. Zaradi ne povsem znane metode odkrivanja teh prostorov nas spreleti misel, če nemara ni Mustafa tisti, ki zasleduje Desa in ne obratno.

Nejc Franetič – Deso pa ob tem pravi, da gre za zelo sramežljivega umetnika, s katerim je bilo težko vzpostaviti stik, vendar kot kaže so se stvari letos začele naglo premikati. Za razstavo sta se dogovarjala kar preko običajne pošte in Mustafa mu je v ta namen poslal 350 svojih del, ki jih boste lahko občudovali na razstavi.

Akvarelni portreti, ki jih vidimo razstavljene, tokrat prvič v galerijskem prostoru, nastajajo strogo po posnetih fotografijah.

Ker je umetnik pred letom dni večkrat obiskal Metelkovo, se lahko zgodi, da na razstavi uzrete svoj obraz, če seveda na ta prostor niste zašli prvič. In če ga slučajno ne prepoznate, naj vam rečemo, da v tem primeru verjetno ne gre za slabost neveščega risarja, ampak morda vašo neveščo percepcijo. Na srečo bo razstava sovpadala s pustovanjem, tako da bodo podobnosti bolj očitne.

Anabel Černohorski

 

MUSTAFA (1980), turški umetnik, samouk, fotograf. Njegovo delo je pogosto opisano z dvema besedama: “barvni mozaik” ali pa “pošastna realnost”. Največji poznavalec njegovih del je Nejc Franetič – Deso, ki je zaslužen za prvo uradno razstavo njegovih del v Galeriji Nočna izložba Pešak, ki predstavlja kar 350 njegovih del. V prihodnjem letu z umetnikom načrtujeta tudi izdajo obsežne monografije del z naslovom Mustafi za petami.