Nastja Mezek: “Ali se (ne) vidi skozi okna?!”

30. obletnica AKC Metelkova mesto

Nastja Mezek: “Ali se (ne) vidi skozi okna?!”

(7. 9. 2023 – 12. 11. 2023)

Odprtje razstave: 7. 9., ob 19.30, Galerija Nočna izložba Pešak (dvorišče)

Vstop prost!

Nastja Mezek ustvarja na presečišču slikarstva in tekstila. Blago ji predstavlja svojevrstno platno z neskončnimi možnostmi – tako glede barv kot tekstur različnih vnaprej izdelanih (industrijskih) materialov. Razstavo “Ali se (ne) vidi skozi okna?!” v Galeriji Nočna izložba Pešak sestavlja pet kolažev iz odsluženih kosov blaga, ki jih dopolnjujejo umetničine risarske intervencije. Z njo skuša Nastja Mezek opomniti na številne dejavnosti, ki se odvijajo v javnosti nedostopnih prostorih AKC Metelkova mesto.

Metelkova že trideset let obiskovalcem ponuja pester program dogodkov, ki pa ga javnost največkrat povezuje z (živahnim) nočnim življenjem. Pomemben konstitutivni element prostora predstavlja tudi pogosto spregledana ustvarjalna dejavnost. Nastja Mezek deluje znotraj umetniškega dela AKC Metelkova mesto. Gre za večjo skupino raznolikih ustvarjalk in ustvarjalcev. Njihova dnevna prisotnost je manj opazna, saj jih večina ustvarja za zaprtimi vrati posameznih studiev in delovnih prostorov tega območja. Občasno se posameznice in posamezniki povezujejo tudi v skupinske projekte. Do vpogleda v njihovo aktivnost prihaja predvsem ob priliki umetniških intervencij, odprtih ateljejev, razstav ali delavnic, skratka javnih dogodkov na katerih sodelujejo.

Z razstavo “Ali se (ne) vidi skozi okna?!” nas Nastja Mezek opominja, da se za zidovi metelkovskih stavb skriva bogata umetniška in ustvarjalna dejavnost, tudi če umetnikov ne vidimo vedno pri delu. Tekstilne slike umetničine instalacije, nameščene za okna galerije, glede na stopnjo prosojnosti prepuščajo pogled v njeno notranjost, a nikoli v celoti ne razkrijejo, kaj se skriva zadaj. Predstavljajo tisto zakrito, a prisotno, ki se nam ob priložnostih, kot je denimo obletnica AKC Metelkova mesto, vedno znova razkrije in nas preseneti.

Anabel Černohorski

Dela so nastala v umetničinem ateljeju, ki se nahaja nedaleč stran, na južnem delu AKC Metelkova mesto v t. i. Garažah, kjer ustvarja že nekaj let.

Razstava je del programa 30. obletnice AKC Metelkova mesto (večdnevni program dogodkov se nahaja na povezavi) >>>>

Lepo vabljeni!

Kustosinja: Anabel Černohorski
Producentka: Nataša Serec
Foto arhiv: Božo Rakočević
Tehnična pomoč: Jaka Kušar
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo