Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

 

Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

(1. 3. – 31. 3. 2019)

“V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

Rdeče zore vsako leto k sodelovanju povabijo umetnico_ka, ki s svojim avtorskim pristopom prek ustvarjene podobe zaznamuje festival. Letošnje delo sestoji iz dvajsetih elementov. Posamezni simboli, ki bodo na ogled v Galeriji Nočna izložba Pešak, so pravzaprav v poenotenem likovnem jeziku stilizirane ilustracije podob preteklih ustvarjalk_cev. Posebno pozornost je Lapkovski namenil_a oblikovanju dveh posebej za to priložnost nastalih pisav, ki ne upoštevata konvencionalnih lepotnih standardov. V pisavi Rezida, ki je sestavljena iz simbolov, prevladujejo pretirano zaobljene oblike, ki na eni strani spominjajo na masivne kaplje, na drugi pa na oblike z ostrimi zaključki. Ob pozornejšem ogledu elementov pa lahko opazimo, da se ritem odebelitve znakov dogaja na horizontalni osi, s čimer se navezuje na horizontalno delovanje kolektiva Rdečih zor. To je namensko pokvirjena pisava, saj je njen kontrast obrnjen, serifi asimetrični in naklon translacije negativen, dodaja umetnica_nik.

Postavitev Tradicionalni prižig je v svojem bistvu femmage preteklim avtoricam_jem festivalske podobe, ki so ali so bile_i večinoma tudi člani_ce kolektiva Rdečih zor, njihovi plakati pa so bili vsako leto pomemben del identitete festivala. Obenem pa razstava predstavlja poklon festivalu, ki s svojo prisotnostjo in vztrajnostjo vzpostavlja svojevrstno tradicijo znotraj AKC Metelkova mesto in Ljubljane.” – Anabel Černohorski

 

Kustosinja: Anabel Černohorski
Foto arhiv: Misanthrope ToNFilM
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Koprodukcija: Rdeče zore, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo