Nika Rupnik: Pozor, hud pes!

 

Nika Rupnik: Pozor, hud pes!

(12. 8. 2020 – 30. 8. 2020)

Pozor, hud pes! je znotraj opusa Nike Rupnik ena izmed bolj povednih instalacij, pri kateri prav tako ne izostaja avtoričina scenografska sposobnost umeščanja risb in različnih izrezkov materialov v prostor. Razporeditev posameznih elementov postavitve v različne prostorske plane, z vidika gledalca tvori ogromno risbo, pri kateri za petimi izstopajočimi, ograjenimi prostori, opazimo podobe psov. 

Neodvisno od medija in oblike izražanja, Niki Rupnik kot glavni vir navdiha nedvomno služi urbana krajina. V številnih risanih kolažih in grafikah, umetnica odslikava dano realnost mest v katerih je prebivala in jih prepotovala. Kljub hladnosti arhitekturnih elementov urbane krajine, ali pa morda ravno zaradi tega, njene risbe in instalacije izražajo premislek o vpetosti posameznika v to okolje.

V galeriji Nočna izložba Pešak kot pomemben element izstopa ograja, s katero se ustvarjalka poigrava na formalni ravni. Ne glede na oblikovne in namembnostne raznolikosti, vse ograje, pa naj gre za vrtne, gradbene ali obmejne, v svojem bistvu vedno zamejujejo neko območje in s tem omejujejo vsakršno gibanje znotraj ali zunaj njega.

Opozorilne table z napisom “Pozor, hud pes!” so v urbanem okolju nekaj povsem običajnega­. Vsiljivce opozarjajo na morebitne posledice, ki bi sledile prekoračitvi meje in vstopu v osebni zamejeni prostor “hudega psa”. Prav takšna tabla spremlja tudi razstavo samo. Pod pretvezo skrbi za varnost, z agresivnim poseganjem tako v širši, kot osebni prostor, omejuje domnevnega psa, kakor tudi prišleka, ki je v sklopu razstave gledalec sam.

Anabel Černohorski

 

Kustosinja: Anabel Černohorski
Foto arhiv: Božo Rakočević
Produkcija: Galerija Nočna izložba Peška, KUD Mreža
Koprodukcija: Festival Reciklart, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo

Posebna zahvala: Lene Lekše