Paola Korošec: Drugo nebo

 

Paola Korošec: Drugo nebo

(26. 4.2018 – 17. 6. 2018 )

Vljudno vabljeni na odprtje razstave umetnice Paole Korošec z naslovom Drugo nebo, ki bo v četrtek, 26. 4., ob 21.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana.

 

Paola Korošec, po izobrazbi kiparka, v svojih delih in prostorskih postavitvah združuje različne materiale in medije. Pogosto uporablja »hladne« kovine (železo, svinec) in ogledala. Ta so v osnovi nekaj, kar odseva realnost pred katero so postavljena, vendar je nujno potreben pogled osebe ki, odvisno od gledišča, v njih vidi sebe ali okolico. Umetnica ogledala uporablja tudi kot podlago za risbe nastale s praskanjem, pri čemer včasih doseže stanje prosojnosti z odstranitvijo srebrne plasti, torej ponudi pogled skozi ogledalo, v prostor onkraj, na simbolični ravni v drug čas, preteklost ali prihodnost.

Kljub posameznim delom figurativne in/ali arhitekturne narave, ki so v sebi zaokrožene celote, pa ji je pomembna komunikacija s prostorom v katerega dela postavlja. Tako je izključno za Galerijo Nočna izložba Pešak ustvarila Drugo nebo, ki izhaja iz prevpraševanja prostora in asociacij, ki jih je ta sprožil v umetnici.

Povezavo vidi med Galerijo Nočna izložba Pešak, ki jo sestavja pet oken, in kozolcem, specifično arhitekturo slovenske ruralne krajine. Tako pravi: »narava tega razstavnega prostora je kot enostaven kozolec, ki s streho (ali zaradi nje) deluje kot prava hiša. Vse pa se pravzaprav odvija znotraj enega arhitekturnega elementa – stene. Oba objekta zmoreta transparentnost in praznino. V enem primeru ju zapolni slama, v drugem pa umetnost, ki jima dajeta smisel.«

Na vsebinski ravni so okna tista, ki ustvarjalko spomnijo na resnično življenjsko zgodbo o treh sestrah, ki se razočarane odpovejo ljubezni in ena drugi obljubijo, da ostanejo samske, ob smrti vsake od njih, pa bo njeno okno zazidano. Pri prvih dveh se to tudi zares zgodi, vendar pa pri zadnji ni več nikogar, ki bi to lahko storil.

Gledamo torej na simbolično zazidana okna, dokončane zgodbe, medtem ko eno ostaja odprto.V njem se zrcali nebo, ki v postavitev vnaša novo dimenzijo. Kot pravi umetnica: »z izstopanjem iz okvirjev razstavnega prostora v novo dimenzijo zakulisja, se nam kakor skozi kozolec, ki ga ne zapolnjuje slama, odpira pogled v zunanji prostor, drugo nebo. Spraskana in zbrušena ogledala tvorijo plasti navideznega pogleda v odprto, hkrati pa zrcalijo zunanji gledalčev prostor. Ti dve podobi se dopolnjujeta in izmenjujeta saj ju razlika svetlobe dneva in noči izmenično izpostavlja.«

Vprašanja, ki se umetnici odpirajo ob pogledu na nezazidano okno, na drugo nebo, so povezana z umestitvijo galerije znotraj AKC Metelkova mesto. Dotikajo se ohranitve drugačnih, odprtih prostorov, v nasprotju z novograndnjami in velikimi projekti, ki želijo izpodriniti vse kar ni strogo usmerjeno v velike zaslužke. V tem tiči komentar na v urbanih središčih že dalj časa prisotno gentrifikacijo. Po drugi strani pa v navezavi na zgodbo o treh sestrah sproža vprašanja o prihodnosti, ki šele prihaja; kdo bo zagradil zadnje okno in za nami nadaljeval z delom, tako v umetnosti kot na področju družbene realnosti?

 

Kustosinja: Anabel Černohorski
Programska ekipa: Damijan Kracina, Anabel Černohorski, Nataša Serec
Foto arhiv: Božo Rakočević
Produkcija: Galerija Nočna izloba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo