Patrik Dvorščak: Množica

 

Patrik Dvorščak: Množica

(19. 1. 2018 – 18. 2. 2018)

Otvoritev: petek, 19.1.2018, ob 19.00

Za okni Galerije Nočna izložba Pešak, v tokratni razstavi umetnika Patrika Dvorščaka opazujemo instalacijo z naslovom Množica. Podoba, ki se nam kot celota predstavlja ko opazujemo pet oken, je podoba nekega drugega sveta, kjer so realnosti odvzete barve, njeni prebivalci pa so v rdečkastih tonih oropani glav, dlani in stopal.

Realnost današnjega časa je posredovana preko številnih zaslonov. Novice ki preplavljajo medije, se izmenjujejo z nepregledno hitrostjo. Poplava informacij ki s pretirano spektakularnostjo svet prikazuje z distance, se posameznika vedno manj dotakne. Grajenje slike sveta in sebstva z vpijanjem številnih podob, lahko privede do krize ali celo izgube lastne identitete. V tej igri vplivov,se na zavestni in toliko bolj nezavedni ravni izumljamo, kot nekakšne like v televizijskih nanizankah. Pod maskami, ki si jih natikamo kar sami, je vedno težje prepoznati obraze, ki so resnično naši. Tovrstno početje je še očitnejše v območju socialnih omrežij, kjer je vsak osebek zvezda svojegaresničnostnega šova. Skozi številne vloge v katere vstopamo, lastno podobo kreiramo za pogled drugega. Zato je presenetljiva umetnikova odločitev, da figure v razstavi Množica, ki so si podobne v svojem početju, pomanjkljivostih, barvi in velikosti, predstavlja, ne z mnogoterostjo obrazov, temveč kar z manjkom celotne glave.

Množici je avtor z odvzemom “mask” odvzel tudi zmožnosti primarnih čutil; vida, sluha, vonja in čuta. S tem jim je onemogočen pogled z lastnega stojišča ven, na realni svet. Liki so v svoji postavitvi med seboj odtujeni, pri čemer jim je vsakršen dotik onemogočen. Kljub temu pa jih povezuje skupna potreba po združevanju, potreba, ki jim jo je vcepila neka višja sila. Avtor jih pušča nezmožne spoznavanja in (samo)refleksije, zvedene na uniformirane lutke ustvarjenega sistema, v svoji apatičnosti nezmožne spremembe in brez želje po njej.

 

Kustosinja: Anabel Černohorski
Programska ekipa: Damijan Kracina, Anabel Černohorski, Nataša Serec
Foto arhiv: Misanthrope ToNFilM
Produkcija: Galerija Nočna izloba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo