Petra Korent: Dobrodošla nazaj v raju

22. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

 

Petra Korent: Dobrodošla nazaj v raju

(18. 2. 2021 – 8. 4. 2021) 

Razstava Petre Korent Dobrodošla nazaj v raju hkrati napoveduje prihod 22. izdaje Feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, za katerega je avtorica oblikovala grafično podobo, ter odpira vrata letošnje razstavljalne sezone v Galeriji Nočna izložba Pešak. Začetek leta bo torej v znamenju razigranosti, pozitivne energije in Rdečih zor.

Risba oziroma risbe, ki jih gledamo skozi okna galerije, prikazujejo interier, čeprav bi lahko zaradi prevladujoče zelene barve prizorišče interpretirali tudi kot travnik. Za avtorico so značilni avtoportreti, postavljeni v vsakdanje situacije ob različnih predmetih, ki imajo zanjo določen simbolni pomen. Risarski slog Petre Korent je zaznamovan z živimi barvami, ploskovitostjo ter razigranimi humornimi prizori iz njenega vsakdana v katerih praviloma nastopajo goli liki. Dobro zaživi tudi v tehniki kolaža, katero je izbrala za tokratno razstavo.

Raj, interpretiran kot domači interier, je avtoričin osebni raj, saj z naslovom nagovarja sebe. Hkrati pomislimo na naš vsakdan. Sočasna fantastičnost in barvitost na eni ter zavezanost realizmu v detajlih na drugi strani, govorita o ljubezni do življenja, ki jo zaznamujeta svoboda in sproščenost. Ti sta izraženi skozi njen lik in predmete, ki jo obdajajo v svetu njene ustvarjalnosti.

Anabel Černohorski

>> ENG 

Kolektiv Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore v sodelovanju z Galerijo Nočna izložba Pešak v svojem programu daje prednost mladim in manj uveljavljenim vendar perspektivnim umetnicam_kom, ki se v svojih delih dotikajo tem feminizma in kvira, ter jim v okviru samostojne razstave nudi prostor za svobodno izražanje. Petro Korent, ki je oblikovala letošnjo grafično podobo festivala, smo prepoznale_i kot perspektivno umetnico, ki nudi drugačen in samosvoj pogled na drobne vsakdanjosti, ki so še kako pomembne v okviru feminističnega slogana zasebno je politično. Znotraj svojega upodabljanja se namreč ne boji izpostaviti tako neprijetnih, kot prijetnih tem in jih postavljati v medsebojen kontrast. Tega se loti z določeno mero humorja in razigranosti, ki sta razvidna tudi v izbiri živahnih barv. Njen umetniški izraz nedvomno zaznamuje tudi odločitev za upodabljanje povsem golih likov, ki dodatno poudarja občutek neobremenjenosti. Ravno ta sproščenost vsakdanjih prizorov iz življenja posameznice, bodisi same ali v interakciji z drugimi, deluje kot politična izjava, saj jo lahko beremo kot nagovor k boljšemu sprejemanju lastnega telesa in seksualnosti. Učinek doseže predvsem z zvestobo sami sebi v svojem umetniškem ustvarjanju.

V avtoričini zadnji razstavi Dobrodošla nazaj v raju, vidimo prizore iz življenja vseh nas. V malodane prelomnem letu 2020 smo iz vsem dobro znanih razlogov presedele_i obilico časa doma, med štirimi stenami naših stanovanj, študentskih sob in utesnjenih ljubljanskih garsonjer. Skozi pet vinjet v kolažni tehniki, ki si jih gledalka_ec lahko ogleda iz zunanje večerne temačnosti, umetnica ponuja pet pogledov v njeno novo-staro domačnost. Domačnost, ki sleherno_ega gledalko_ca spominja na novi vsakdan vseh nas.

V tej novi utesnjeni domačnosti postane krožnik špagetov, večerja v restavraciji s petimi zvezdicami; čas prebeden nad biljardno mizo, zamenja druženja s prijatelji; perzijski tepih postane čarobna preproga; in pogled na stol, preprogo in vazo, v kateri se bohotijo vijolične mačehe, nam nadomesti pogled na (včasih neomejeno javno dostopno) galerijsko veduto.

Naslov razstave Petre Korent pa lahko beremo tudi s sarkastičnim pridihom. Dobrodošla nazaj v raju  tako postane kritika vedno večje želje vladajočih po retradicionalizaciji ženskih vlog in po potiskanju v nevidnost, med drugim tudi v gospodinjsko sfero in sfero osebnih ter neprofesionalnih odnosov. Vendar gre več kot za to, gre za poskus sistematičnega izbrisa vsega, kar štrli izven prisilnih okvirov heteronormativnega, heterospolnega in kapitalističnega. V času, ko varnega okolja ni nikjer, če ga ni doma, je nasilje nad ženskami strmo naraslo, intimno-partnerski in med-družinski umori pa so vedno brutalnejši. Tako s tem, kot pri mnogih drugih dogodkih, pa četudi sedaj bolj spletnih, Rdeče zore realizirajo svoj kvir-feminističen osveščevalni aktivizem.

Osebe, ki jih je upodobila Petra Korent pa gledalki_cu tudi odgovarjajo in se tako upirajo ponovnemu potiskanju v nevidnost, objektifikaciji, utišanju in podleganju nasilnim situacijam. Poglobljeni toni ozadja so v rahlem kontrastu s kožno barvo figure, ki tako stopi v ospredje, čeprav stoji za zasteklenimi šipami Pešakovih oken. Pri tem ji pomaga tudi svetloba, ki je bistvena predpostavka vseh razstav v Nočni izložbi Pešak. Vojarističen pogled gledalke_ca, ki prizore opazuje v večernih urah iz teme zunanjosti, je tako v trenutku odbit kot žogica, saj se upodobljenka_ec ne pusti biti gledan_a, ampak samozavestno opazuje nazaj. Petra Korent je z razstavo Dobrodošla nazaj v raju dokazala, da njena, v nočnem času osvetljena risba, lahko dobro zaživi tudi v tehniki kolaža velikih formatov.

Saša Nemec, Anabel Černohorski, Ana Grobler

Kustosinja: Anabel Černohorski
Foto arhiv: Božo Rakočević
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Koprodukcija: Rdeče Zore, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo