Praznovanje urbane umetnosti / Andrej Štular: Vrsta

Petek, 13. 10. 2017, 18.00 – 22.00, Metelkova mesto

Celostna umetnina Metelkova vabi na Praznovanje urbane umetnosti v Hajlends park, Trg brezzgodovinskega spomina, zunanji zid ob Metelkovi ulici, košarkaško igrišče in v Galerijo Nočna izložba Pešak.

Hajleds park, ob 18.00: Otvoritev lesene skulpture, ki jo je izdelal oblikovalec in izdelovalec lesenih predmetov Dejan Pfeifer. Metelkovskemu klanu predstavljamo totem nove verske ikone poimenovane “Samo(dobra)volja”. V obrednem vzdušju bo otvoritev spremljal krajši bobnarski nastop Anje Hedl na tradicionalnem japonskem bobnu – taiko.

Trg brezzgodovinskega spomina, ob 18:30: Otvoritev murala “Nebovzetje” slikarskega tandema, Tine Drčar in Bineta Skrta. »Nebovzetje« je zadnje delo dolgoletnega projekta v katerem, na istem zidu, vsakih sedem let nastane nova likovna zgodba. Povezana v celoto s prejšnjima poslikavama »Mrtvaški ples« (2003) in »Apokalipsa« (2010) tvori triptih, čeprav so posamične poslikave kritična refleksija družbe in časa v katerem so nastale.

Zunanji zid ob Metelkovi, ob 19.00: Otvoritev murala »Jazbečeve prigode« stripovskega avtorja Marka Kocipra. Pričakovati je grotesken in satiričen, morda celo z erotiko ozaljšan prikaz trpke družbene stvarnosti.
Otvoritvi bo sledila ulična stripovska intervencija z robotom KREDKO.
Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Kino Šiška v koprodukciji s KUD Mreža

Galerija Nočna izložba Pešak, ob 20.00: Otvoritev razstave »Vrsta«, lutkarja in striparja Andreja Štularja, ki bo predstavil križanca med klasičnim stripovskim formatom, senčnim gledališčem in fresko. Okna ulične galerije bodo zasedle silhuete figur, nastale po motivih mrtvaškega plesa, srednjeveškega motiva, ki nas opozarja na enakost v minljivosti. V sodelovanju s Festivalom stripa – Tinta.

Produkcija: KUD Mreža, Celostna umetnina Metelkova 2017.
www.kudmreza.org

TINTA | FESTIVAL STRIPA LJUBLJANA, 10.-13. oktober 2019