Rok Mohar: Černobilčki

Rok Mohar: Černobilčki

(9. 9. 2020 – 8. 11. 2020)

Ob 27. obletnici AKC Metelkova mesto se bo v Nočni izložbi Pešak predstavil vsestranski ustvarjalec in kipar Rok Mohar, in na ogled postavil izbor del iz kiparske serije Černobilčki. Nekajletni projekt, ki ga je bilo v različnih oblikah že moč uzreti, je bil nazadnje in najobsežneje predstavljen letos v koprski Galeriji Meduza. Tokrat pa bo širši javnosti prvič na ogled v neposredni bližini svojega »rojstnega kraja«, saj se Moharjev atelje nahaja v eni izmed stavb (Hlev) nekdanjega vojaškega kompleksa.

Pri projektu gre po večini za mavčne figure med katerimi prevladujejo groteskno spačene podobe otrok. Kot lahko jasno razberemo iz naslova, se Černobilčki porajajo iz černobilske jedrske katastrofe, težina katere se zdi kot vtisnjena v temačne grimase likov. V ožjem smislu Černobilčki aludirajo na atomsko dobo dvajsetega stoletja in opozarjajo na posledice izkoriščanja jedrske energije. V širšem pa merijo na znanost nasploh in izkoriščanje le te v imenu napredka.

Gre sicer za univerzalno tematiko človeške neumnosti in njene neuvidevnosti do okolja in svojega bližnjega, ki pa jo avtor pripoveduje skozi prizmo svojevrstne mitologije v nastajanju. Razširjajoči se univerzum Černobilčkov združuje tako evropsko tradicijo, kakor tudi grško in egipčansko mitologijo ter navsezadnje znanost kot novodobno religijo. V njem lahko tako denimo namesto hieroglifov beremo fizikalne enačbe.

Anabel Černohorski

Kustosinja: Anabel Černohorski
Foto arhiv: Božo Rakočević
Produkcija: Galerija Nočna izložba Peška, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo

Zahvalno zaslužni: 
Noemi Krese, Žuža, Katerina “Katra” Mirović, Marko A Kovačič, Anže “Metalika” Bizjak in KUD Ampus, Maruša Golob, Tomaž Furlan, Božo Rakočevič, Anabel Černohorski in ekipa Galerije Nočna izložba Pešak, Galerija Alkatraz, Atom Stvarnik, Domišljija in Misel.
Nezahvalno nezaslužni:
Vsi ostali