Tajda Novšak: Eksponirana

 

Tajda Novšak: Eksponirana

(14. 2. 2020. – 1. 3. 2020)

Tajda Novšak s postavitvijo Eksponirana nadaljuje svoja pretekla raziskovanja kletk kot nečesa, kar nas omejuje in nam krati svobodo. V svojem ukvarjanju z omejujočimi objekti, ki so sprva resnično ponazarjali kletke ali nanje aludirali (maske – kot »kletke« za obraz), se vse bolj poglablja v fenomene, ki človeka omejujejo na psihološki ravni. Denimo, kako izpostaviti ujetost v naše lastne vedenjske vzorce, ki preprečujejo osebnostno rast, kako jih predrugačiti ali se jih znebiti.

Za umetniško prakso Tajde Novšak, ki temelji na »ograjenih osebnih prostorih«, je značilna uporaba železa, ki objektu lahko služi zgolj kot ogrodje ali pa ga tvori v celoti. Na vsebinski ravni jo zaznamuje ukvarjanje s posameznikom, spominom ter tematikami eksistencialnega pomena, ki gradijo človeka kot miselno, duhovno in družbeno bitje. S postavitvijo Eksponirana kot material prvič uporablja svetlobo, ki »ograjuje« določen del prostora. Snop ta prostor izpostavi in ga omeji z ‘izrisanim’ krogom, v katerega lahko obiskovalci pod okni galerije vstopajo po lastni želji in brez fizičnih omejitev.

Tega, kako bodo obiskovalci izkoristili številne možnosti izpostavitve, ki jim jo snop svetlobe ponuja, ni mogoče predvideti. Bodo priložnost izkoristili za samorazkazovanje, morda za še eno v poplavi fotografij, ali pa bo točka izpostavitve v celoti spregledana? Ravno to ravnanje posameznika in njegova psihologija je namreč tisto, kar umetnico vedno bolj zanima. V svojem magistrskem delu se intenzivno ukvarja z re-interpretacijo svojih predhodnih del iz različnih vidikov, med katerimi je tudi pogled psihologinje. Raziskovanje lastne prakse je pred tem udejanila v več postavitvah in performansu v katerem ocenjuje mnenja udeležencev o njenem lastnem delu. Performans izpostavlja eno od omejujočih »kletk«, s katerimi se ne srečujejo zgolj ustvarjalci, temveč vsak od nas – mnenja drugih o nas samih. Po umetničinih besedah je s tem projektom fizična kletka znotraj njenega ustvarjanja postala nevidna/psihološka.

Eksponirana predstavlja nadaljevanje tega aspekta zanimanj Tajde Novšak, saj umetnica v delih (ne)hote zrcali lastne psihološke vzorce in razmišljanja ter samo sebe razstavlja, eksponira, osvetljuje in postavlja na ogled.

Anabel Černohorski

 

Kustosinja: Anabel Černohorski
Programska ekipa: Anabel Černohorski, Nataša Serec
Foto arhiv: Božo Rakočević
Tehnična pomoč: Jaka Kušar
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo