Tia Avsec: Q

 

Tia Avsec: Q

(14. 6. 2019 – 28. 7. 2019)

V razstavi z naslovom Q umetnica Tia Avsec ustvarja instalacijo, ki je obenem pet tednov trajajoči performans. Gledalčev pogled navzgor v okna Galerije Nočna izložba Pešak, je pogled v simbolično nebo, v obdobju trajanja razstave pa bo sledil premikom reprezentacij planetov in obenem njihovim dejanskim tranzitom. Po avtoričinih besedah gre za nekakšno sledenje času, pri čemer jo zanimajo predvsem majhne spremembe, ki ustvarjajo vsakdanjost. Zaradi narave galerije je zodiakalni krog razdelila na pet delov in ga preoblikovala v skozi okna galerije tekočo premico, po kateri se razvrstijo znamenja od ovna do rib. Če zodiakalni krog delimo s številom oken, torej pet, dobimo aspekt, ki obsega 72°. Ta je v astrologiji imenovan kvintil in ponazarja naslov same razstave, ki se skriva za astrološkim simbolom Q.

Dejavni gibalec je kar avtorica sama. V času razstave bo namreč vsakodnevno posegala v samo postavitev in po stopinjah premikala posamezna nebesna telesa v skladu z astrološkimi izračuni. Kar bo ostalo za tem je neke vrste dokument performativno-razstavne instalacije Q.  Že sama vizualnost premikajočih se astroloških simbolov tako postane močan element razstave. Njen performativni del sestoji ravno iz te, v posameznih trenutkih neopazne gibljivosti. Medtem, ko se bo premikanja planetov lotevala dnevno, pa bo umetnica ob koncu vsakega tedna za katerega bo rezervirano po eno okno, z vizualnimi dodatki v obliki izbranih stavkov in fotografij selektivno dopolnjevala razstavo glede na astrološke vplive preteklih dni.

Ravno zaradi spreminjajoče se razstave in nedoločljivosti njene končne oblike, se je avtorica odločila ustvariti svojevrstno predzgodbo, ki bo ob otvoritvi predstavljena v obliki za to priložnost pripravljenega zina. Ta prav tako dokumentira obdobje petih tednov, ki so predhodili otvoritvi in tekom katerih je umetnica pozorno sledila lastnim občutjem in tranzitom planetov, s posebno pozornostjo namenjeno predvsem tistim, ki se močno vplivajo na njeno rojstno karto. Z zapisi, prevedenimi v posamične stavke in fotografije ter vsebinskimi povezavami s svojo samostojno poezijo, skuša avtorica ustvariti spoj med konkretnim pristopom astrologije in bolj abstraktnim, osebnim doživljanjem le te.

 

Foto arhiv: Božo Rakočević
Tehnična pomoč: Doroteja Erhatič
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo
Zahvala: Jure Bernik