Tina Drčar: Globina 14/15/16 IN And OUT #2

 

Tina Drčar: Globina 14/15/16 In And Out #2

(9. 9. 2016 – 3. 10. 2016)

Otvoritev razstave in murala: petek, 9.9.2016 ob, 21.00

Vizualni prispevek slikarke Tine Drčar k celostni umetnini Metelkova izstopa po velikem številu dokončanih muralov, izpeljanih likovnih delavnic ter drugih poslikav, ki so nedvomno zaznamovali izgled Metelkove kot celote, saj se veliko njenih del nahaja na prostem, torej na očeh vseh mimoidočih. Njen slikarski izraz na vizualni ravni zaznamuje barvitost, ki jo na vsebinski ravni dopolnjujejo družbeno kritične in humorne vsebine. Njeno prvo delo v sklopu Urbanih likovnih projektov je bil mural z naslovom Mrtvaški ples (2003), ki ga je ustvarila v tandemu s slikarjem Binetom Skrtom. Temu je sledila poslikava Male šole (objekt znotraj AKC Metelkova mesto, ki je bil skupaj s poslikavo leta 2004 uničen s strani mesta). Poslikavo sta poimenovala Akvarij in je bila hkrati tudi diplomsko delo obeh umetnkov.

Tina Drčar se je leta 2006 samostojno lotila projekta: Kopalnico ima (Stavba Hlev) v katerem je javno stranišče opremila s poslikavami in mozaiki, ter ga s tem posegom spremenila v uporabno, javno umetnino. Druga njena dela znotraj AKC Metelkova mesto pa med drugim obsegajo: mural Apokalipsa (2010), narejen v tandemu z Binetom Skrtom; mural Deka iz Šutke (2011) (šablone so izdelali otroci iz Šuto Orizari, Makedonija), poslikava železne konstrukcije Raketa (2012), poslikava Paviljon – Pahljača (2013), poslikava Vetrnica – Zmajeva roža (2013) in izdelava murala Globina 14, 15, 16, ki nastaja od leta 2014 in se bo v predrugačeni obliki predstavil drugič.

Umetnica se je prvič predstavila z delom GLOBINA 14/15 IN and OUT konec leta 2014. Otvoritvi murala na zunanjščini stavbe Pešaki je dodala tridimenzionalne meduze, ki jih je razstavila v Nočni izložbi Pešak in so bili nekakšni »prototipi« meduz, ki jih bomo lahko videli v notranjščini stavbe Pešaki na tokratni razstavi GLOBINA 14/15/16 IN and OUT #2. Svetlobne meduze je v tej zadnji različici prvič predstavila na prostem, na Vegovi ulici v Ljubljani, s čimer se je otvoril letošnji festival Svetlobna Gverila.

Ob meduzah so zapisali: »Kljub svoji bogati mitološki in psihoanalitski dediščini so meduze bitja, ki so fascinantna že sama po sebi: nenazadnje gre za eno najstarejših živalskih vrst, ki jih najdemo v vseh morjih na planetu. Meduze so od nekdaj vzburjale človeško domišljijo, saj jih obkroža aura svojevrstne dvojnosti: so namreč bitja, ki so hkrati neskončno lepa in skrivnostna, a tudi nevarna.«

Mural Globina 14, 15 in 16 je poslikava, ki nastaja na 24m dolgem in 6m visokem zidu polatrija stavbe Pešaki, na katerega je Tina Drčar naslikala motive morskih živali. Med njimi izstopa podoba kita na osrednji steni polatrija, ki ga obkrožajo/ogrožajo meduze, ožigalkarji. Kit, sesalec, predstavlja nemoč posameznika. Kljub dejstvu, da gre za največjo žival, podoba v nas vzbuja nelagodje, saj kit, kljub svoji velikosti, v primerjavi z mnogoštevilčnimi ožigalkarji deluje nemočen. Kot je povedala avtorica, je z muralom želela »opozoriti na trenutno stanje tako znotraj kot zunaj sistema«.

Anabel Černohorski, Nataša Serec