Katarina Marov: Med-valovi

Katarina Marov: Med-valovi

(23. 1. 2024–3. 3. 2024)

Katarina Marov se v svojem umetniškem izrazu pogosto usmerja v svet abstraktnih oblik s poudarkom na ustvarjanju atmosferskih učinkov, tudi z uporabo svetlobe in umeščanjem posameznih del in instalacij v točno določen prostor. Njeno umetniško raziskovanje zaznamuje eksperimentiranje z različnimi likovnimi postopki. Na vsebinsko-občutkovni ravni jo zanima povezava med imaginarnim prostorom in doživljanjem realnega kraja. Ustvarja predvsem na presečišču grafike, risbe in unikatnega oblikovanja.

Z razstavo Med-valovi v Galeriji Nočna izložba Pešak je umetnica ustvarila črno-bel poliptih, zaznamovan z igrivostjo linij in svetlobnih odbleskov, ki pronicajo skozi luknjice v papirju. Njena dela na vizualni ravni vzpostavljajo dialog s pročeljem galerije. Barvno omejeni “valovi” v petih galerijskih oknih so v kontrastu z živopisanim muralom morskega habitata na stavbni fasadi**, ki je umetnici sicer blizu, saj je Sredozemlje pomemben del njene identitete in je neločljivo povezano z njenim ustvarjanjem. Z izbiro črne barve svoje delo loči od naravnega (morskega) sveta, saj se z razstavljenimi risbami osredotoča na urbano okolje. Njeno “valovanje” predstavlja spontane trenutke (medsebojnih) prepletanj posameznic in posameznikov.

Kot izpostavlja avtorica, gre za poklon nočnemu vrvežu, značilnemu za AKC Metelkova mesto. Razstava Med-valovi poudarja pomembnost tovrstnih prostorov, kjer se ljudje srečujejo in ustvarjajo povezave ponoči, ko se mestna krajina preobrazi v oder za raznolike interakcije. Abstrakcije v opusu Katarine Marov pogosto predstavljajo ali simbolizirajo prostore, v tem primeru konkretni prostor Metelkove in metaforični prostor interakcij in spontanih (nočnih) srečanj.

Anabel Černohorski

** Mural Globina 14, 15 in 16 je poslikava, ki je nastajala 3 leta na 24m dolgem in 6m visokem zidu polatrija stavbe Pešaki, na katerega je Tina Drčar naslikala motive morskega habitata. Na osrednji steni polatrija izstopa podoba kita, ki ga obkrožajo meduze, lignji in hobotnica. Kit, sesalec, predstavlja nemoč posameznika. Kljub dejstvu, da gre za največjo žival, podoba v nas vzbuja nelagodje, saj kit, kljub svoji velikosti, v primerjavi z mnogoštevilčnimi ožigalkarji deluje nemočno. Avtorica je z muralom želela »opozoriti na trenutno stanje tako znotraj kot zunaj sistema«.
https://kudmreza.org/gesamtkunstwerk-metelkova/ 

Kustosinja: Anabel Černohorski
Producentka: Nataša Serec
Foto arhiv: Božo Rakočević
Tehnična pomoč: Jaka Kušar
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo

|FB|